• afbeelding1
  • afbeelding3
  • afbeelding4
  • Zwemstart Maasdijk Triathlon
  • Het gaat goed met Sander in een beklimming tijdens de Ironman 70.3 Luxemburg 2016
  • Hans Strating tijdens het looponderdeel van de Ironman 70.3 Luxemburg 2016

Triple Dutch 2017

Tags: Verslagen, Ironman, Challenge

image2In 2016 deed ik mijn eerste hele triathlon, de Ironman Maastricht. Dat beviel zo goed dat ik 4 weken later mijn tweede hele triathlon voltooide, Challenge Almere. Enige tijd later las ik in een triathlonblad dat er iemand was die in 2016 ook nog aan de Frysman had meegedaan. De drie hele triathlons van Nederland in een zomer. De zogenaamde ”Triple Dutch”. Ik dacht dat dat wel een mooie uitdaging zou zijn voor 2017.

Traditioneel gaat de inschrijving van de Frysman op pakjesavond open. Ikschreef me in, en dezelfde nacht nog schreef ik me ook in voor Ironman Maastricht en Challenge Almere. Het werd een dure nacht. Ik boekte ook de hotels en was ruim EURO 2000,00 armer. Dan dit jaar maar geen vakantie dacht ik.

FRYSMAN, 8 juli 2017

image1Samen met clubgenoot Daniel Jansen vertrok ik naar Friesland. Het is een zeer kleinschalige triathlon met zeer veel vrijwilligers, de zogenaamde heldenhelpers. De organisatie is zeer goed. Er mogen maar 150 triatleten aan meedoen en er zijn evenveel heldenhelpers.

Het zwemmen in het IJsselmeer viel niet mee, maar was wel weer een mooie ervaring. Het IJsselmeer heeft een zeer eigenaardige korte golfslag. Het fietsen door het Gaasterland was vooral psychisch zwaar. Er zijn weinig deelnemers en soms zie je urenlang niemand voor of achter je fietsen. Je krijgt het idee dat je in je eentje een trainingsrit van 180 km aan het maken bent. De marathon verliep gelukkig over meerdere rondes, zodat je iedere keer weer langs de start/ finish kwam. Op dit zogenaamde Reaklif (rode klif) stonden gelukkig wel veel supporters. Daniel liep mij steeds in tegenovergestelde richting tegemoet. Iedere keer was ik blij als ik hem weer voor mij op zag doemen en hij een stukje met me meeliep. Het was een geweldige ervaring en ik kan deze wedstrijd iedereen aanraden.

IRONMAN Maastricht, 6 augustus 2017

image4Deze had ik vorig jaar al gedaan, dus ik wist wat ik voor mijn kiezen zou krijgen. Toch verliep het niet hetzelfde als in 2016. Het zwemmen in de Maas ging me redelijk goed af. Eerst stroomopwaarts en vervolgens stroomafwaarts. Stroomafwaarts moet je een stuk verder zwemmen dan de start/finish, om een boei te ronden en vervolgens het laatste stuk weer stroomopwaarts te zwemmen naar de finish. Dit laatste stuk ligt echter in een bocht en de stroming was zeer sterk. Ik zag vele triatleten in de problemen komen. Sommige hielden zich vast aan de brugpeiler of aan een kano. Er was bijna niet tegenop te zwemmen. Ikzelf kwam ook niet vooruit. Ik kwam Hugo tegen en we schreeuwden naar elkaar dat het niet te doen was. Ik besloot om er een soort eindsprint van te maken en alles te geven.

Wat was ik blij toen ik er was en uit het water werd getrokken. Op de trap richting de fietsen zakte ik door mijn benen. Ik had veel moeten geven. Te veel, maar ik was er. Het fietsen was iets makkelijker dan vorig jaar. De Bemelerberg en de Geulhemmerberg zijn goed te doen, maar de Hallembaye is met zijn 13% erg zwaar. Evenals vorig jaar heb ik daar meerdere triatleten naar boven zien lopen.

De marathon werd de zwaarste die ik ooit liep. Al na enkele kilometers liep ik mank. Pas een week na afloop zou blijken waarom. Ik had een stressfractuur in mijn scheenbeen. Mede dankzij Rifka, die de hele laatste ronde van 10 km met mij meeliep wist ik toch weer netjes binnen de tijd te finishen.

CHALLENGE Almere, 6 september 2017

image3Na uitvoerig overleg met mijn sportarts toch maar van start gegaan bij deze laatste wedstrijd van de Triple Dutch. Er was een vrij grote kans dat ik de marathon door mijn blessure niet uit zou kunnen lopen. Het zwemmen in het Weerwater viel me niet mee. Ik navigeerde zeer slecht en bleek achteraf honderden meters teveel te hebben gezwommen. Eigen schuld. Het fietsonderdeel ging me goed af.

Maar nu moest ik beginnen aan de marathon. Tijdens het omkleden kwam Daniel ook binnen. Ik vroeg hem of hij een stuk samen wilde lopen. Dat zag hij wel zitten, maar na enkele meters zei ik dat hij maar moest gaan. Ik liep al mank en had nog 42 km te gaan. Gelukkig gaat de marathon over 6 ronden en is er veel publiek aanwezig. Daar moest ik het van hebben. Ook enkele Trioss leden waren aanwezig. Donald liep zelfs een stukje met me mee. Na vele uren hardlopen, joggen, wandelen en strompelen finishte ik toch weer netjes binnen de tijdslimiet. Ik kreeg mijn medaille omgehangen door de winnares van de dames, Yvonne van Vlerken en de Triple Dutch was een feit.

3 hele triathlons in een zomer. Vijf hele triathlons binnen 13 maanden.

Tijd voor een periode van rust.